Activiteiten

De nieuwste activiteit van HINT Limburg is Dungeons & Dragons. Vier maart jongstleden is een groep van HINT Limburg van start gegaan met het spelen van Dungeons & Dragons. Het vervolg vindt vanaf 8 april plaats tijdens de spellenmiddag in 'Oos Haka', 13:30 - 17:00. D&D is een langdurig spel: het kan meerdere sessie beslaan. We gaan bekijken hoe we in de toekomst meer mensen bij dit spel kunnen betrekken. We kunnen meerdere spelleiders inzetten en na afloop van elk spel kunnen nieuwe deelnemers instromen. Wil je een kijkje nemen? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Dungeons & Dragons is een fantasy spel. Het wordt in het algemeen gespeeld door een groep spelers meestal van 3 tot 6 personen, plus de spelleider (die Dungeon Master of DM genoemd wordt). Ook is het mogelijk om met 1 speler en een spelleider, of met grotere groepen en meerdere spelleiders te spelen.
De spelers zijn vrij om hun personage (in het Engels character genoemd) te laten doen wat zij willen, hoewel er veelal enkele richtlijnen worden gegeven waar de personages zich aan moeten houden. D&D speelt zich meestal af in een wereld die doet denken aan de middeleeuwen.
De uitkomst van de meeste acties worden bepaald door het gooien van één of meer meerzijdige (4-6-8-10-12-20) dobbelstenen, dit zorgt voor een zekere spanning omdat men niet zeker weet of een actie wel gaat lukken. De kans dat een actie lukt is echter niet alleen afhankelijk van het lot; elk personage heeft zijn eigen sterke en zwakke punten, die de kans op succes vergroten of verkleinen. Ze kunnen bijvoorbeeld een bepaalde taal lezen of goed klimmen.
Een voorbeeld: De spelleider vertelt dat de personages op het dak van een gebouw staan en dat de persoon die zij proberen te pakken te krijgen op het naastgelegen dak staat. Speler A geeft aan dat zijn personage gaat proberen om naar het andere dak te springen. De spelleider geeft aan dat de sprong al snel 4 meter (12 voet) is en dat er daarom een score van 12 (aantal voet) gehaald moet worden op een twintigzijdige dobbelsteen (d20). Speler A controleert de gegevens van zijn personage en deze blijkt erg goed te zijn in verspringen, dit geeft hem een bonus van bijvoorbeeld 8. Vervolgens rolt de speler de d20, hij rolt een 9, daar telt hij zijn bonus van 8 bij op en dat komt dan op 17. Hij haalt de sprong en kan zo de achtervolging voortzetten.
Om spelleiders te voorzien van informatie en gebruiksklare avonturen (adventures) bracht TSR maandelijks bladen uit met daarin kant en klare avonturen die met weinig aanpassingen zo gebruikt konden worden als stand alone avonturen (spelsessies van maximaal 2 dagen/avonden) of als zijdelings avontuur in een campaign (langdurige spelsessies, soms zelfs jaren).
(Bron: Wikipedia)
 

HINT Limburg organiseert voor de verschillende leeftijdscategorieën regelmatig activiteiten om hoogbegaafden de mogelijkheid te bieden om in contact te komen met ontwikkelingsgelijken van hun eigen leeftijd.

 

SPELLENMIDDAG

Zo is er de Spellenmiddag voor kinderen t/m groep 8 van de basisschool.

De Spellenmiddag vindt altijd plaats op een zondagmiddag van 13:30 uur tot 17:00 uur op het scoutinggebouw 'Oos Haka' aan de Molensteeg 1 in Beek.

Tijdens de Spellenmiddag kunnen hoogbegaafde kinderen zonder oordeel onder toeziend oog van hun ouders en de leiding knutselen, spelen of gewoon rustig bij het haardvuur zitten. 

Overvliegen naar de Puberclub gebeurt bij de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Dit gebeurt altijd in overleg met de leiding van zowel de Puberclub als de Spellenmiddag, niet op eigen initiatief! Na overleg met de leiders van de Spellenmiddag en de Puberclub kan een kind als hij/zij eraan toe is gaan 'oefenen' bij de Puberclub. De leiders van beide activiteiten bespreken dan of het kind in hun ogen er ook echt aan toe is om 'over te vliegen'. Pas als alle betrokken partijen akkoord zijn, kan een kind de overstap maken, om te voorkomen dat een kind dat er nog niet rijp genoeg voor is te vroeg de overstap maakt.

Aanmelden is vereist via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Introducés enkel toegestaan na overleg met de leiding. 

 

PUBERCLUB

Voor de kinderen die op het voortgezet onderwijs zitten is er de Puberclub.

De Puberclub vindt altijd plaats op een zaterdagavond van 19:00 tot ongeveer 21:30 uur op het scoutinggebouw 'Oos Haka' aan de Molensteeg 1 in Beek.

Bij de Puberclub ligt de focus op het meer autonoom worden van de kinderen. Om die reden zijn de ouders ook niet aanwezig, in tegenstelling tot bij de Spellenmiddag. Kinderen helpen mee bij het opbouwen en afbreken en voorbereiden van de geplande activiteiten. 

Aanmelden is vereist via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Pubers die niet zijn aangemeld, kunnen niet worden toegelaten. Dit heeft te maken met het aantal aanwezige vrijwilligers dat is afgestemd op het aantal aanmeldingen en om de veiligheid van de pubers te kunnen waarborgen. Introducés enkel toegestaan na overleg met de leiding.

 

BORRELUUR 

Voor ouders van hoogbegaafde kinderen en voor hoogbegaafde volwassenen is er het Borreluur.

Deze vindt parallel aan de Puberclub plaats op een zaterdagavond van 19:00 tot ongeveer 21:30 op het scoutinggebouw 'Oos Haka' aan de Molensteeg 1 in Beek. 

Tijdens het Borreluur kunnen ouders ervaringen uitwisselen en kunnen hoogbegaafde volwassenen in contact komen met hun peers. 

Aanmelden is niet vereist, maar wel prettig, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

GEZINSUITJE

Jaarlijks organiseren we ook een gezellig Gezinsuitje naar een uitdagende locatie, zoals eerder de mijnen van Blegny, het Fort Eben-Emael en het Blotevoetenpad de Lieteberg.

Heb je een leuke suggestie voor een Gezinsuitje? Laat dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

PARALLELSESSIE

Naast bovengenoemde activiteiten, organiseert HINT Limburg regelmatig een Parallelsessie met sprekers die relevante en interessante kennis en informatie op het gebied van hoogbegaafdheid willen delen met onze leden. De Parallelsessies variëren tussen de vertoning van een aan hoogbegaafdheid gerelateerde documentaire, een workshop over de mindset bij hoogbegaafde leerlingen tot een informatieve lezing over de verschillende paden die je moet bewandelen voor de juiste steun van scholen en gemeenten.

Deze sessies vinden parallel aan de Spellenmiddag of het Borreluur plaats en worden tijdig aangekondigd. Aanmelden hiervoor is vereist via de aan de activiteiten gekoppelde email-adressen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 

HINT LEZING 

Twee keer per jaar organiseert HINT Limburg een grotere Lezing (voorjaar en najaar) met een gerenommeerde spreker op het gebied van een aan hoogbegaafdheid gerelateerd onderwerp uit Nederland of België. Deze lezingen zijn ook toegankelijk voor geïnteresseerden die niet lid zijn van onze vereniging.

Sprekers die in het verleden al een lezing voor HINT Limburg hebben verzorgd zijn onder andere Tessa Kieboom (onderpresteren), Lisanne van Nijnatten (autonomie) en Tineke Verdoes (beelddenken).

 

 

HINT Limburg probeert tevens jaarlijks aanwezig te zijn op het Festival van Talent .